Fakta om djur och tips som hjälper djur

Varför bränns maneter? 

Vilken bra fråga! Svar: Maneter bränns för att det är så de bedövar djuren som de ska äta upp. Dock kan de inte styra vilka djur de ska bränna eller inte, så därför kan även vi människor råka bli brända av misstag.

Varför gillar flugor utedass? 

Vilken spännande fråga! Svar: Vissa flugor äter olika organiska material som håller på att brytas ner och det passar ju bajs bra för. Många lägger sina ägg i bajs också.

Kan djuren gråta?

Det är en intressant fråga! Svar: Djur kan gråta på så sätt att de har tårkanaler som utsöndrar vätska. Men till skillnad från oss människor så gråter inte djur för att att visa känslor (sorg, smärta, osv) utan använder vätskan från tårkanalen för att smörja upp hornhinnan så att ögonen inte torkar ut. Men djur kan ju såklart visa sorg, smärta, ångest, frustration och andra känslor som vi brukar förknippa med gråt på andra sätt, t.ex. genom olika läten och olika typer av beteenden.

Visste du att det finns massor av saker som även barn kan göra för att göra det bättre för djur?


Vi listar exempel på saker som du kan göra!

Häng med du med och hjälp djuren!

Att ställa ut en skål med vatten med glaskulor i på sommaren gynnar bin och humlor som behöver något att sitta på när de dricker vatten!

Kanske har du redan en fågelholk i trädgården? Men om du inte har det kanske du kan få hjälp att snickra en och sätta upp till fåglarna?

Ett litet insektshotell tar inte mycket plats ute, men kan ge plats och skydd åt många viktiga insekter, bland annat nyckelpigor.

Kanske har du ett alldeles eget tips på vad man kan göra för att hjälpa djur?


Mejla oss på paintinggirl@hotmail.com

Kanske lägger vi till just ditt tips på hemsidan!