Om oss

Foto: Inger Ekström

Andreas Nord


Djurvän, författare och docent i biologi

Andreas Nord är docent i biologi vid Lunds universitet och driver även frågelådan "Fråga en biolog". Andreas har faktagranskat de tre första böckerna om djur och är medförfattare till bok nummer 4 i serien faktaböcker för de lite mindre barnen.


Annie Klasson


Djurvän, författare, illustratör och idéspruta


Annie Klasson är utbildad dekorationsmålare vid Palm Fine Arts och illustrerar faktaböckerna om djur för barn traditionellt med penslar, bindemedel och pigment. Annie har hittat på, skrivit och illustrerat de första böckerna för barn i serien om djurs beteenden.

Vår historia

2020

2015

2022

2023

2021

Allt började en solig dag i en trädgård i norra Skåne kring år 2015. Ett barn, en humla och en mamma som ville lära sin son allt som kan vara bra och kul att veta om djur. Som var humlan sover på vintern till exempel, men det hade ju mamman ingen aning om och inte var andra djur i Sverige sover heller för den delen. Så var den första bokidén kläckt.

"Var sover humlan på vintern?" kom ut i december 2020 och skrevs samma år baserad på googlad fakta. Men hur vet man att man kan lita på allt man läser på Google? Det startade ett evinnerligt sökande efter någon som kunde faktagranska texten och många mejl senare återkom samma namn som svar på detta. Och det var tur att Andreas Nord kom in som faktagranskare. Det var nämligen inte all googlad fakta som stämde.. Men den rättades snabbt till och boken gick till tryck och gavs ut av Viréns Förlag.

Men det där med att skriva böcker var ju rätt så kul.. Och responsen från allmänheten var enorm. Tänk vad många småbarnsföräldrar och förskolelärare som aldrig sett något liknande innan. Det blev snabbt en till bok för lite större små barn (som ännu ej är utgiven)  och allt var ju så där hiskeligt kul att varför inte fortsätta att skriva tillsammans?

Klart att vi skulle göra det!

I april 2022 ger Idus Förlag ut "Hur får djurungarna mat?" för barn 3-6 år. Därefter började arbetet med de nya gemensamma böckerna. Alla är faktaböcker för mindre barn om svenska djur och deras beteenden.

Under 2023 ger Idus Förlag ut ytterligare en faktabok om djur för barn 3-6 år. Denna gång skriven av Anderas o Annie tillsammans.